A kis herceg

Eredeti cím: 
The Little Prince

A gyönyörűen kivitelezett animációt Antoine de Saint-Exupéry 1942-ben írt mesterműve ihlette.A karakterek az eredeti változatban olyan hírességek hangján szólalnak meg, mint Jeff Bridges (a pilóta), Rachel McAdams (az anya), Marion Cotillard (a rózsa), James Franco (a róka), Albert Brooks (az üzletember), Mackenzie Foy (a kislány), Benicio Del Toro (a kígyó), Ricky Gervais (a hiú ember), Paul Giamatti (a tanár), Bud Cort (a király) és Riley Osborne (a kis herceg). A film szívből jövő, őszinte tiszteletadás Antoine de Saint-Exupéry közkedvelt 1942-es novellája előtt. A könyvet több mint 250 nyelvre fordították le és 145 millió példányban adták el világszerte.

A film középpontjában egy barátság áll, egy különc öreg Pilóta (Jeff Bridges) és egy koraérett fiatal lány között, aki a szomszédba költözik az életüket napról-napra megtervező anyukájával (Rachel McAdams). A Pilóta könyve és rajzai által a Kislány (Mackenzie Foy) megismeri a férfi múltjának történetét, hogyan zuhant le a sivatagban és találkozott a Kis herceggel (Riley Osborne), egy távoli bolygóról származó rejtélyes fiúval. A Pilóta élményei és a Kis herceg utazásai más világokba közelebb hozza egymáshoz a Kislányt és a férfit, akik együtt egy különleges utazásra indulnak.

Saint-Exupéry klasszikusának modern animációs filmmé való adaptálása nyolc évvel ezelőtt kezdődött, amikor a három francia producer, Aton Soumache, Dimitri Rassam és Alexis Vonard zöld utat kapott a Saint-Exupéry-hagyatékot kezelő Olivier d'Agay-tól a moziváltozat elkészítésére. A kis herceg történetét stoptrükkös animációval készítették, amely egy újabb csodálatos réteget ad a filmhez. A mindannyiunk számára ismerős Saint-Exupéry-illusztrációk valóságos, megfogható módon keltek életre.

A rendező elmondása szerint úgy közelített a filmhez, mint egy rejtvényhez.„A nagy kérdés az volt, hogyan hozzunk létre egy moziélményt, amely párhuzamba állítható, vagy egyenlő lehet egy könyv olvasásakor átélt mély érzelmi élménnyel? Leteszteltem a megálmodott tervemet Dimitrin egy ebéd felett, és felvázoltam azt a radikális ötletet is, hogy vegyítsük a CG-animációt a stoptrükkel. A másik ötletem az volt, hogy egy megható barátság történetét szőjük bele az Pilóta öregkori változata és a szomszédba költöző Kislány között. Úgy éreztem, ennek a Kislány történetének kell lennie, aki megtanul elbúcsúzni öreg barátjától, és ez párhuzamba állítható a könyv mondandójával. Ez a közelítési mód tűnt helyesnek ehhez a nagyon érzékeny alapanyaghoz. De őszintén megmondom, egyáltalán nem gondoltam, hogy átmegy majd az ötlet.”

A mozi zenéjének megkomponálásával nem kisebb szakértőt bíztak meg, mint az Oscar-díjas Hans Zimmert, aki olyan emblematikus filmeket tudhat maga mögött, mint A sötét lovag, a Gladiátor, a Csillagok között; de animációs téren is veteránnak számít az Oscar-díjas Az oroszlánkirály, a Kung Fu Panda, a Madagaszkár második része és a Gru zeneszerzőjeként. A német születésű zenész már gyerekként beleszeretett Saint-Exupéry könyvébe.

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg (Le Petit Prince) című könyve 1943-ben jelent meg először, melyet világszerte 80 millió példányban adtak el. Az arisztokrata származású francia írónak, költőnek és úttörő repülősnek ez a leghíresebb könyve. A novella a legolvasottabb és legtöbbet fordított francia könyv, és a 20. század legjobb könyvének választották Franciaországban. Több, mint 250 nyelvre és dialektusra fordították le eddig (Braille-írásra is), ezzel egyike a valaha legtöbbet publikált könyveknek.

Bemutató: 
csü., 2015/11/05
Rendező: 
Mark Osborne
Forgalmazó: 
A Company Hungary
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)