Két királynő

Eredeti cím: 
Mary Queen of Scots

A film Stuart Mária (Saoirse Ronan) hányatott életét meséli el, aki Franciaország királynője lett 16 évesen, amikor pedig megözvegyült, mindössze 18 éves volt. Nem volt hajlandó újra férjhez menni, inkább szülőhazájába, Skóciába ment, hogy visszakövetelje őt jogosan megillető trónját. A születési jog szerint Máriának volt egy trónkövetelő riválisa I. Erzsébet (Margot Robbie) személyében, aki Anglia királynőjeként uralkodott.

A korábbi közvélekedéssel ellentétben dr. Guy kutatásai új eredményt hoztak: ezek alapján Mária rátermett politikus és céltudatos vezető volt, aki szövetséget akart kötni unokatestvérével, Erzsébettel. Mária olyan korban küzdött örökségéért, amikor a szuverenitásra törekvő női uralkodókat
undorító pokolfajzatoknak bélyegezték. A trónjukért folytatott harcban Mária és Erzsébet eltérő stratégiákat alkalmaztak, ami a házasságot és a gyermekvállalást illeti. Mária ellen folyamatos karaktergyilkosság zajlott, elképesztő hazugságokat terjesztettek róla, szexuális kicsapongásokkal vádolták. Árulás, lázadás és összeesküvések keserítették meg a két királynő életét – közeledésük nem volt lehetséges, és mindketten megtapasztalták, milyen szörnyű árat követel a hatalomért folytatott harc.

A történelmi tények

Mária, Skócia királynője 1542. december 8- án született. Csupán hatnapos volt, amikor apja, V. János király meghalt, és ő örökölte a skót trónt. Gyermekkorának nagy részét Franciaországban töltötte, míg Skóciát régensek kormányozták. 1558-ban férjhez ment a francia trónörököshöz, aki egy évvel később Franciaország királya lett II. Ferenc néven. Ám Mária csak egy évig, Ferenc haláláig volt hitves királynő. 1661-ben hazatért Skóciába, hogy visszakövetelje a trónját.

Az 1533. szeptember 25-én született I. Erzsébet VIII. Henrik és Boleyn Anna lánya volt (akit Erzsébet kétéves korában kivégeztek). Henriket Erzsébet féltestvére, VI. Eduárd követte a trónon, aztán az unokatestvére, Lady Jane Grey (9 napra), majd féltestvére, a katolikus I. Mária (aki VIII. Henrik első gyermeke volt Aragóniai Katalintól). Erzsébet 1558-ban lett királynő.

A Két királynő című történelmi dráma dr. John Guy könyve alapján rácáfol a legendákra, melyek szerint Mária vezetésre alkalmatlan és szexuálisan kicsapongó uralkodó volt. A színházi életben már nemzetközi hírnevet szerzett Josie Rourke első filmjében figyelemmel kísérhetjük a Mária forrongó udvarában zajló baljós eseményeket: a folyamatos árulásokat, mert az őt körülvevő férfiak soha nem tettek le arról, hogy előidézzék bukását. A cselekmény középpontjában Mária és unokatestvére, I. Erzsébet kapcsolata áll, akik kölcsönös tiszteletet és megbecsülést éreztek egymás iránt, de a hatalom megszerzéséért óriási áldozatokat voltak kénytelen meghozni a férfiak által dominált világban.

Bemutató: 
csü., 2019/01/31
Rendező: 
Josie Rourke
Szereplők: 
Margot Robbie, Saoirse Ronan, Guy Pearce, David Tennant, Gemma Chan, Martin Compston, Maria-Victoria Dragus, Joe Alwyn
Forgalmazó: 
UIP - Duna Film
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)