Hóember

Eredeti cím: 
The Snowman

Amikor leesik az első hó, és Harry Hole, az elit nyomozóosztag vezető detektívje egy eltűnt áldozatról értesül, arra gyanakszik, hogy egy rejtélyes sorozatgyilkos lépett újra akcióba. Egy éles elméjű újonc segítségével Harrynek több évtizedes régi ügyeket kell összekötnie ezzel a brutális új üggyel, ha túl akar járni a felfoghatatlanul gonosz gyilkos eszén a következő hóesés előtt.A film a krimiíró Jo Nesbø 2007-es azonos című regényén alapszik.

Harry Hole nyomozó (Michael Fassbender) nem tekinti rutinesetnek a fiatal nő meggyilkolását, akinek holttestét az első hóesés után találják meg a körzetben. A Hóember a nyomozás legelejétől fogva gúnyos megjegyzésekkel zaklatja, amelyek egyre sokasodnak minden aljas gyilkosság után. Attól lehet tartani, hogy egy régóta halottnak hitt sorozatgyilkos tért vissza, ezért Hole bevonja a nyomozásba kiváló újonc munkatársát, Katrine Brattet (Rebecca Ferguson), hogy sikerüljön kapcsolatot találni a hajdani halott ügyek és a mostani gyilkosságok között. Ha sikerrel járnak, elő tudják csalogatni a pszichopata sorozatgyilkost, aki ki tudja, mióta figyeli őket a homályban rejtőzve. Ha elbuknak, az elmebeteg gyilkos újra lecsap, amikor legközelebb leesik az első hó.

A Hóemberrel fordulóponthoz érkezhet az európai mozi: elindulhat a kontinens saját detektívfilm-sorozata. Ránk is fér, hiszen Sherlock Holmes óta nem akadt ízig-vérig nekünk teremtett nyomozó. (Holmes ráadásul egy szigeten lakik, ahol mindig esik az eső, tehát nem is kimondottan kontinentális kopó.) Amerikához képest Európában nem számít kulturális toposznak a sorozatgyilkos után kajtató megszállott nyomozó, legfeljebb a tévében, a mozivásznon aligha.

Bemutató: 
csü., 2017/10/12
Rendező: 
Tomas Alfredson
Szereplők: 
Rebecca Ferguson, Michael Fassbender, Charlotte Gainsbourg
Forgalmazó: 
UIP-Duna Film
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)