Defekt

Eredeti cím: 
Downrange

A mozikban most debütáló amerikai film a Párbaj és a Texasi láncfűrészes mészárlás nyomdokain haladva borzolja, tépázza meg, majd tépi ki gyökerestül a nézők idegeit. A kis költségvetésű független thrillerben néhány jó barát defektet kap egy elhagyatott útszakaszon, majd ezek után kiszolgáltatottá válnak egy titokzatos mesterlövésszel szemben. Fuss – rejtőzz el – harcolj vagy meghalsz! – ez lesz innentől a jelszavuk.

Hat főiskolai hallgató egy látszólag békés országúton indul el bulizni és szórakozni. Illetve csak indulna, mert az országút és kietlen pusztaság váratlanul maga lesz a pokol. Útközben defektet kapnak – pontosabban észreveszik, hogy valaki vagy valami kilőtte az autójuk kerekét. Félreállnak, és megnézik, mi történt, nem sokkal ezután pedig egy őrült lövöldözés közepén találják magukat. A távolból valaki folyamatosan lő rájuk, így innentől kezdve az életük a tét. Az autó tönkrement, ők fegyvertelenek, üldözőjük pedig könyörtelen és profi. Hőseink vagy elbújnak vagy meghalnak, a támadó kiléte pedig rejtély: vajon egyedül van? Lehetséges, hogy van egy tettestársa az áldozatok között? Miféle mészárlást tervezhet? Egy a biztos, ez az ő területe, és innen élve nincs kiút.

Ryûhei Kitamura író-rendező Joey O'Bryan írótársával együtt egy világ végi, kietlen helyszínre kalauzolnak el minket, ahol sok kilométernyire van bármiféle segítség, természetesen nincs térerő, és még a csoport tagjai is alig ismerik egymást. A néző ettől a szereplőkhöz hasonlóan paranoid állapotba kerül, és a végén már azt sem tudja eldönteni, mennyire komoly is tulajdonképpen a helyzet, és kinek mi a motivációja.

A minimalista történetvezetés olyannyira feszültté teszi a mozit, hogy a létrejövő feszültség szó szerint idegörlő. Kitamura minden rendelkezésére álló eszközt bevet, hogy úgy érezzük magunkat, mint akiket ragadozó és prédája közé vetettek be az arénába. Ez az őrült macska-egér játék csak azoknak javasolt megtekintésre, akik kötélidegzettel rendelkeznek, és a gyomruk is elég erős a kemény és olykor horrorra hajazó jelenetekhez.

Bemutató: 
csü., 2018/10/25
Rendező: 
Ryûhei Kitamura
Szereplők: 
Graham Skipper, Jason Tobias, Stephanie Pearson, Kelly Connaire, Rod Hernandez, Anthony Kirlew, Alexa Yeames
Forgalmazó: 
Wolf Films
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)