Couch Surf

Ha a kanapék mesélni tudnának... Mesélnének egy szobafogságra ítélt gyermeteg férjről, egy terapeuta szorongó pácienséről, egy nőnapi randira készülő lúzerről, egy titokzatos folton elmélkedő neurotikus párról, egy kilomtalanított kanapé régi és új tulajdonosáról, francia hippikről vagy éppen a barátság határait feszegető tinédzserekről. Mert egy kanapén bármi megtörténhet. A Couch Surf tíz kanapé és két tucat ember vidám, megható és szellemes története.

Dyga Zsombor filmjének egyetlen visszatérő szereplője a KANAPÉ, mindig más és más környezetbe helyezve: lakásba, irodába, rendelőbe, utcára, múzeumba vagy akár egy képzeletbeli helyre. Ez a teljesen hétköznapi bútordarab központi eleme mindannyiunk életének. Rengeteg fontos, felemelő, vicces vagy épp megrázó történetet él át rajta az ember. A Couch Surf tíz ilyen élmény vidám interpretációja.

A film stábja kiemelt figyelmet fordított a vizualitásra, a hangsúlyt azonban a forgatókönyvre és a szereplőkre helyezték: "Itt mindenki főszereplő, így ehhez méltón tobzódtunk a legnagyszerűbb színészekben". A rendező megmutatta különböző kanapés sztorikból álló forgatókönyvét Mészöly Ágnesnek és Köbli Norbertnek azzal az ötlettel, hogy írják meg a maguk kanapés történeteit. Így Köbli Norbert három, Mészöly Ágnes egy saját történettel vesz részt a Couch Surf-ben.

A játékfilm három etapban, őszi hónapokban forgott, 2011-től egészen 2013 őszéig. A teljesen magánpénzekből, 30 millió forintos költségvetésből készült filmet 16 napon át forgatta a Filmteam. A stáb 12 budapesti helyszínen dolgozott: magánlakásokban, irodaházban, belvárosi utcán, műteremben. Az egyik legérdekesebb ezek közül a Pokol kapujában címet viselő rész helyszíne: egy műteremben felépített végtelen tér, amelyben Balsai Mónika, Anger Zsolt és Tamási Zoltán játszik. Dyga Zsombor arra törekedett, hogy a radikálisan különböző helyszínek ellenére egységes, bensőséges hangulatot teremtsen filmjében. „A milliő folyamatosan változik. Egyszer egy kertvárosi Balkán-idillben találod magad, hogy aztán 1971-be ugorj egy párizsi utcasarokra, vagy épp a pokol kapujába".

Bemutató: 
csü., 2014/03/06
Rendező: 
Dyga Zsombor
Szereplők: 
Hámori Gabriella, Anger Zsolt, Balsai Mónika, Nagy Zsolt, Kocsis Gergely, Gyabronka József, Elek Ferenc, Kerekes Vica, Kovács Lehel, Pető Kata, Bartsch Kata, Fullajtár Andrea, Rába Roland, Takátsy Péter, Tőröcsik Franciska, Tamási Zoltán, Nagypál Gábor, Horváth Kristóf, Valcz Péter, Tóth Zsófi, Csillag Zsuzsa, Goitein Gergely
Forgalmazó: 
UIP - Duna Film
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)