Asteroid City

Wes Anderson új filmje egy fiktív amerikai sivatagi városban játszódik 1955 körül. Ide szervezték meg az ifjúsági csillagász/űrkadét kongresszust, hogy összehozza egy kis baráti és tudományos versengésre a diákokat és a szülőket szerte az országból. Ám a rendezvény programját olyan események szakítják félbe látványosan, amelyek megváltoztathatják a világtörténelmet.

Asteroid City aprócska pont a térképen: kisváros Amerika délnyugati részén. 1955- ben járunk. A város legnagyobb attrakciója a közelében található gigantikus meteorkráter és a mellette működő csillagászati obszervatórium. Ezen a hétvégén a katonák és a csillagászok öt zseniális gyereket látnak vendégül, akik bemutatják találmányaikat. Nem túl messze, a dombokon túl atomkísérletek gombafelhői láthatók. Történetünk egy ünnepséggel kezdődik, amely az Ifjú Csillagfürkészők eredményeit hivatott elismerni, ám váratlan vendég toppan be: egy földönkívüli. Asteroid City vesztegzár alá kerül, és a hadsereg hamis fedősztorit kreál, ám a koraérett zsenipalánták, mintha csak Spielberg valamelyik klasszikusából léptek volna elő, tervet kovácsolnak, hogyan értesíthetnék a külvilágot. Ám, ahogyan az már Andersonnál lenni szokott, valójában ennél sokkal nagyobb dologról van szó. A krátertől keletre Asteroid City lakói színdarab előadására készülnek, melynek címe Asteroid City. Bepillantunk a kulisszák mögé, a színjátszók életébe. A színészek gyakorolnak, hogy sztárokká váljanak.

Mindez továbbra is ugyanolyan szórakoztató, mint Anderson minden munkája, de sokkal kozmikusabb léptékű vállalkozás. A film behatóan és személyes hevülettel elemzi a bonyolult családi kapcsolatokat, az új szerelmek kibontakozását, a szülő-gyermek viszonyt, a titkokat, felfedezéseket és azt, hogyan lehet túljárni a felnőttek eszén, továbbá összekapcsolja a szélfútta Nyugatot és a szürke Keletet, s bemutatja mindennek a tökéletes érzelmi egyensúlyát, amit Wes Andersonnál jobban senki nem tud megragadni.

Bemutató: 
csü., 2023/06/08
Rendező: 
Wes Anderson
Szereplők: 
Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Margot Robbie, Hong Chau, Edward Norton, Steve Carrell, Jeffrey Wright, Tilda Swinton
Forgalmazó: 
UIP - Duna Film
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)