Máris közönségkedvenc az új magyar retro vígjáték!

A film hamar elnyerte a honi nézők szeretetét: az első hétvégén több mint 22 ezer jegy kelt el rá, amivel elsőséget szerzett a hazai produkciók idei mezőnyében, ráadásul két éve az első magyar film, ami vezetést szerzett a toplistán. Ha mindez nem lenne elég: a Nyugati nyaralás nyerte el a CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját is. Az ízig-vérig mai történet mellett a film zenéje is hozzájárult a sikerhez: Soltész Rezső németül énekel, és hallhatjuk a Dolly Roll, illetve a KFT ismert slágereit is.

Magyarország a ’80-as évek derekán. Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a "kölcsönvett" autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele…Azonban nem adják fel és ügyesen keverik a lapokat, azaz játszanak a sakkbábukkal kicselezve a rendszert.

A remek sztorihoz és természetesen az illusztris színészgárdához Balázs Ádám nagyon ütős filmzenét rakott össze. Öröm nevetni, leginkább magunkon (mert azért valljuk be a kommunizmus nem volt ilyen szórakoztató), egyébiránt van itt minden, ami a retróhoz kell: Rubik kocka, nyugatnémet család, szinte nulla nyelvtudás, szerelem és az igazi családi összetartás.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)