Dunkirk

A világ egyik legsikeresebb filmkészítője, A sötét lovag-trilógia, az Eredet és a Csillagok között rendezője, Christopher Nolan saját forgatókönyvéből, IMAX-kamerákkal, óriási költségvetéssel, az eredeti helyszíneken, számos egykori eredeti hajó és repülőgép teljes rekonstrukciójával és bevetésével készítette el különleges háborús eposzát.

A II. világháború egyik legtragikusabb emléke lehetne, ám egy különleges mentőakció története lett belőle. 1940 májusának végén a diadalmasan előretörő német hadsereg bevonult Belgiumba, és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. A legfeljebb 5 kilométeres szakaszon a szövetségesek több mint 300 000 embere szorult össze, és nem volt merre menekülniük.

Az angol flottának különleges és váratlan akcióval, hatalmas veszteségek árán mégis sikerült véghezvinni a mentőakciót – és sikerrel juttatta ki a frontvonalból a szabad világ utolsó hadseregét. A stáb a Dunkirk egy részét valóban azon a tengerparton forgatta, ráadásul az évnek éppen azon szakaszában, amikor és ahol az evakuáció történt. Persze szembe kellett nézniük néhány logisztikai kihívással, például időjárási viszontagságokkal, háborgó tengerrel, de úgy gondolják, ez volt a legjobb döntés. A vízen játszódó jelenetek egy részét szintén Dunkirk közelében, a Csatornán vették fel, de a Moonstone jeleneteinek nagy része mégis egy holland mesterséges tóban, az Ijsselmeeren forgott. Itt nem fenyegetett az áradás veszélye. A stáb megvásárolt egy 1939-ben épített jachtot, ami a filmben Mr. Dawson hajóját alakította.

A legnagyobb forgatási napon a stábnak egyszerre 62 hajója volt a Csatorna vizén. Ezek között olyanok is akadtak, amelyek már 1940-ben is ott voltak az evakuáláskor és embereket mentettek, a neveik: Caronia, Elvin, Endeavour, Hilfranor, Mary Jane, Mimosa, MTB 102, New Britannic, Nyula, Papillon, Princess Elizabeth és RIIS I.
Film a menekülésről, a káoszról, a háborúról és a túlélésről…

Bemutató: 
csü., 2017/07/20
Rendező: 
Christopher Nolan
Szereplők: 
Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, James D’Arcy, Mark Rylance, Harry Styles
Forgalmazó: 
InterCom
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)